Video Clip SAME 2008

11 de març 2008

Superem l’exclusió! Qualitat en l’educació!

La Setmana d’Acció Mundial per l’Educació 2008 (SAME) es posa en marxa sota el lema “Superem l’exclusió! Qualitat en l’educació! Posa-hi la teva peça: totes compten”. L’objectiu és denunciar l’exclusió que viuen milions de nens, nenes i persones adultes per diferents motius: minusvalidesa, malaltia, qüestions de gènere, enfrontaments bèl·lics, la pèrdua dels pares en situacions de conflicte o senzillament pobresa. Un cercle fatídic que cal trencar amb l’eina més potent: l’escolarització.

Una línia divisòria separa el món de forma transversal. Aquesta desigualtat i aquesta injustícia són les conseqüències d’una estructura excloent que regna en tot el planeta. No és una qüestió de tenir més o de tenir menys dins d’una mateixa societat, sinó que la qüestió és tenir un lloc dins de la societat o estar exclòs d’aquesta. En realitat la lluita contra la pobresa s’ha de concebre com una lluita contra l’exclusió i a favor de la inclusió”.

Fragment de “El rol de l’educació pell desenvolupament en la lluita contra la pobresa”
Development Education Exchange in Europe Project (Palerm 2003)

Al segle XXI, en plena societat del coneixement, l’educació estableix la diferència entre les persones que poden aprofitar-se de les noves tecnologies i les que en queden irremeiablement marginades.
Malgrat ser un dret fonamental, l’accés obligatori a l’educació és per ara només una promesa, que hauria de fer-se realitat al 2015, data fixada pels cent vuitanta cinc governs participants a la Cimera de Dakar de l’any dos mil. Tot i que, si se segueix la tendència actual, no s’aconseguirà respectar la data acordada.