Video Clip SAME 2008

11 de març 2008

Posa-hi la teva peça: totes compten!

Setmana Mundial per l’Educació, 21-27 d’abril de 2008

Superem l’exclusió. Qualitat en l’educació!!


POSA-HI LA TEVA PEÇA!, TOTES COMPTEN

La Setmana d’Acció Mundial per l’Educació vol potenciar en l’alumnat el compromís actiu i el sentit de responsabilitat davant de situacions injustes. La intenció és fer entendre que tots i totes podem fer alguna cosa per transformar aquesta realitat.
Mitjançant l’educació, no s’ha d’explicar únicament quines són les conseqüències de la injustícia - pobresa, canvi climàtic, racisme...- sinó que s’han d’assenyalar especialment les causes, estretament relacionades entre si. A Espanya, molts docents conscients de la realitat del món actual i del paper que en aquest juga l’escola treballen en les seves aules amb l’objectiu, més o menys explícit, planificat o estructurat, d’aconseguir educar en una visió d’interdependència global, mirar de resoldre’n els efectes i aportar claus per construir un mon més just i equitatiu.

En el marc de la LOE, voldríem aprofitar l’oportunitat que ens ofereix el desenvolupament de la competència ciutadana per desenvolupar capacitats que permetin a les persones viure en societats cada vegada més plurals. Aquesta competència suposa un desenvolupament de persones amb autoestima, dignitat, llibertat i responsabilitat. A més, contribueix de manera molt significativa a la cohesió social, per que potencia valors com la tolerància i el respecte.

Per aconseguir-ho, és necessari entendre l’escola com un “laboratori de vida democràtica”, que potenciï la consciència crítica, el respecte als drets humans i la participació activa en la seva societat. En definitiva, una escola que construeixi una ciutadania global, compatible amb la identitat local, on tots i totes podem trobar-hi el nostre lloc.